Üretra Darlığı İlaç Tedavisi İle Geçer Mi?

Üretra darlığı ilaç tedavisi ile geçer mi?  Üretra darlığı, daralması ya da idrar yolu darlığı, daha çok erkeklerde karşılaşılan bir durumdur.  Yaşam kalitesini ileri derecede bozan ve tedavi edilmediği takdirde böbrek yetmezliğine varan ciddi sağlık problemlerine neden olabilen önemli bir hastalıktır.

İdrar Yolu (Üretra) Darlığı Nedir?

Üretra Darlığı-İlaç Tedavisi
Üretra Darlığı-İlaç Tedavisi

Üretra, böbreklerden başlayan idrar yollarının dışarıya açılmadan önceki son kısmıdır.  Görevi, idrar kesesinde biriken idrarın dışarıya boşalmasını sağlamaktır. Üretra, içi boş, ince bir boru gibidir. Erkek ve kadın üretrası arasında bazı farklar bulunur. Erkeklerde ve kadınlarda üretranın yapısı birbirinden farklıdır. Kadınlarda vajina girişinin hemen üzerinde sonlanan üretra  3-4 santimetre uzunluğundadır. Erkeklerde ise üretra yaklaşık 20 santimetre uzunluğundadır.

Çeşitli nedenlerden dolayı üretranın içini döşeyen mukoza adı verilen tabakanın yaralanması darlığa neden olur. Yaralanma, bu tabakanın yapısının bozularak fibrozis yani bağ dokusu oluşumuna yol açar. Oluşan bağ dokusu da büzüşerek darlık oluşumuna neden olur. Bu duruma üretra darlığı denir. Oluşan darlık, idrarın dışarıya geçmesini zorlaştırır. Hatta bazen idrar yapmak hiç mümkün olmayabilir.

Üretra Darlığı İlaç Tedavisi İle Geçer Mi?

Üretra darlığının tedavisinde çeşitli ameliyat yöntemleri uygulanır. Seçilecek olan ameliyat yöntemi, darlığın yeri, sayısı, uzunluğu ve derinliğine göre belirlenir.  İdrar yolundaki darlığın tek tedavi seçeneği ameliyattır. Darlığı eritecek ve ortadan kaldıracak bir ilaç ne yazık ki yoktur.  Bir başka deyişle, üretra darlığı tedavisinde ilaçların hiç bir yeri yoktur, darlığın giderilmesinde mutlaka cerrahi bir işlem uygulanmalıdır.

Üretra darlığının tedavisinde kullanılan iki yöntem vardır. Bunlardan biri kapalı üretra darlığı ameliyatı olarak da bilinen internal üretrotomi yöntemidir. Kapalı darlık ameliyatında, ucunda kamera ve ışık olan bir bir alet ile  üretradan girilerek dar olan kısım bıçak ya da lazer ile kesilerek darlık açılır.  Üretra darlığı tedavisinde uygulanan kapalı ameliyat yöntemi, üretradaki darlık 2 cm’den daha kısa olduğunda uygulanır.

kapalı üretra darlığı ameliyatı-ilaç tedavisi
kapalı üretra darlığı ameliyatı-ilaç tedavisi

Kapalı ameliyat sonrası, darlığın tekrarlama olasılığı yüksektir. Darlık tekrarladığında belki bir kez daha kapalı ameliyat uygulanabilir. Ancak kapalı ameliyatın 2 defadan fazla yapılmaması gerekir. Çünkü kapalı ameliyat sayısı arttıkça darlık uzamaktadır.

Darlık tedavisinde kullanılan bir başka seçenek de açık üretra darlığı ameliyatı olarak da bilinen üretroplasti ameliyatıdır. Bu ameliyatta üretranın dar olan kısmı çıkarılır, daha sonra üretranın uçları tekrar karşı karşıya getirilerek dikilir. Darlık 2 santimetreden daha uzun ise, bu durumda dar olan kısım çıkarılmadan açılır. Genellikle yanak içi ya da dudak içinden alınan doku parçası (mukoza) ile bu kısma yama yapılır.

Sonuç olarak;  üretra darlığı ilaç tedavisi ile düzeltilemeyen, tedavisinde mutlaka ameliyat gereken bir hastalıktır.

yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.